Zamieszczone przez JohnBv
ile żyją silniki benzynowe 1.6 SR 102KM?
Zwiń
X
-
ile żyją silniki benzynowe 1.6 SR 102KM?
Rozważam kupno auta, rocznik 2003, z silnikiem benzynowym 1.6 SR 102KM. Rozważam auto benzynowe, bo planuję nieduże przebiegi roczne, rzędu 8tys. km.
Przebieg auta nie zachwyca: 220tys. km (eksploatacja głównie na długich trasach).
Pan z ASO mi powiedział, że to może być około 3/4 życia silnika. Zgadzacie się czy nie? Kto z szanownych forumowiczów miał taki silnik?
-
-
IMO trochę przesadził, ale nawet jeżeli nie, to w tym przypadku do końca życia silnika pozostaje ~9lat
ale ogólnie te 1,6 są uznawane za bardzo trwałe i długowieczne co nie znaczy, że w 100% wolne od wad.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Taaa. te 1.6 mają opinie długo wiecznych. Jednak wszystko zależy od eksploatacji. Jeśłi kolo przelatał nim nawet i 220tys ale zmieniał systematycznie olej, filtry, nie gazował na zimnym itp. To spokojnie polata jeszcze długoo...
[ Dodano: Sob 26 Cze, 10 14:59 ]
Zamieszczone przez granacikMyślę. że nie ma obecnie silników, które nie zrobiłoby 400 tys. km
Komentarz
-
-
OK, czyli trzeba najpierw przeprowadzić badanie sprzedającego na wariografie ;-) w kwestii filtrów itp. Powiedziano mi także, że mam zapytać, ile pali oleju (ile byłoby rozsądnie?). W ASO zaproponowano diagnostykę komputerową i badanie ciśnienia w cylindrach, razem za około 100zł. Coś jeszcze można zrobić?
Zamieszczone przez tom2212no ja musiałem taki silnik wymienić przy starej octavii. Przyczyna to pęknięcie bloku a tak to nie spotkałem się ze złymi opiniami na ich temat
Komentarz
-
-
Moja poprzednia Octavia z silnikiem 1.6i (AKL) przejechała około 210kkm. Do 120kkm jeździła jako auto firmowe więc zakładam, że nie była jakoś szczególnie "dopieszczona". Ale przy przebiegu 210kkm nie widziałem żadnych powodów dla których powinienem się obawiać o trwałość tego motoru - poza zużyciem olelu półsyntetycznego w ilości około 0,5l/1000km (który można jednak - czytając wpisy na forum) nic nie świadczyło o jego przebiegu lub zbliżającym się końcu...
Komentarz
-
-
Ja mam 292.000 tyś, dolewam ok 1,5 l oleju półsyntetycznego na 10.000 km, ale to zależy też od stylu jazdy. Auto z salonu, olej Elf, jeżdżę na LPG. Podzielam opinię że liczniki niemieckich 10 letnich "igiełek" są cofane na 160 - 200 tyś , bo to granica psychicznej akceptacji dla kupującego.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Zamieszczone przez Agamek120,5l/1000km (który można jednak - czytając wpisy na forum) nic nie świadczyło o jego przebiegu lub zbliżającym się końcu..
Komentarz
-
Komentarz